VÁNDORKIÁLLÍTÁS A KIRÁLYDOMBRÓL

VÁNDORKIÁLLÍTÁS A KIRÁLYDOMBRÓL 150 150 Királydomb
VÁNDORKIÁLLÍTÁSON MUTATJUK BE A KIRÁLYDOMB TÖRTÉNETÉT

NEMZETI EMLÉKHELY SZÜLETETT

Ismeretterjesztő köztéri vándorkiállítást készítettünk a rákosmezei Királydombról, a Patrióták javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánított történelmi helyszínről. A Rákosmezőt és a középkori magyar országgyűléseket korhű dokumentumok és hiteles ábrázolások segítségével bemutató installáció elsőként a főváros XVI. kerületében látogatható.

A

16 tablóból álló köztéri kiállítás segítségével hozzuk vissza újra a köztudatba a rákosmezei Királydombot, a középkori magyar országgyűlések és hadra kelések színhelyét.

A

molinókon a környékről készült régi térképek, királyi országgyűlési meghívólevelek, korhű metszetek mellett az 1505-ben hozott nevezetes rákosi végzés kópiája is látható.

A

középkori rákosmezei országgyűlések területének jelképes központját az Országgyűlés 2020-ban – a Patrióták javaslatára – nyilvánította nemzeti emlékhellyé. A reformkorban még nem lett volna szükség erre az ismeretterjesztő kiállításra, azonban a XX. században a Rákosmező és a Királydomb jelentősége kiesett a köztudatból. Egyesületünk tavalyelőtt társadalmi vállalást tett, hogy a Királydomb ügyét a jövőben is szívén viseli, és a méltatlanul elfeledett helyszínt visszaemeli a nemzeti emlékezetbe.

A Nemzeti emlékhely született! című ingyenes köztéri vándorkiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg, és 2022. január 17-ig lesz látogatható a fővárosi XVI. kerületi Reformátorok terén. Ezt követően a tablókat Budapest X. kerületében, a kőbányai Szent László téren építjük fel újra, ahol a kiállítást 2022. január 19. és 24. között lehet majd megtekinteni.

Nézze meg kisfilmünket

A Patrióták augusztus 20-án animációs kisfilmet készített a rákosmezei Királydomb történetéről.