Nagy siker volt az első Királyfeszt

Nagy siker volt az első Királyfeszt 150 150 Királydomb
KIRÁLYFESZT

Nagy siker volt az első Királyfeszt

Az újdonsült nemzeti emlékhely és a Patrióták életében egyaránt mérföldkőnek számít a rákosmezei Királydombon első ízben megrendezett hagyományőrző fesztivál. A középkort megidéző kétnapos forgatagon mintegy négyezren vettek részt, ami bebizonyította, hogy a Királydomb újra felkerült a nemzeti emlékezet térképére.

A

szeptember 11-12-én megrendezett forgatag célközönségét jelentő családosok számára olyan programokkal készültünk, amelyek nemcsak a szórakozást biztosítják, hanem egyszerre kulturális értelemben is gazdagítják a résztvevőket. Az I. Királyfeszt megszervezése azonban nem csak emiatt jelentett nagy kihívást, hanem azért is, mert

egy olyan helyszínen valósult meg, ahol még sohasem tartottak rendezvényt.

Már a szombati nyitáskor, délelőtt tíz órakor több mint száz érdeklődőt köszönthetett Molnár H. Boglárka, a forgatag házigazdája. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával zajló rendezvény fókuszában a hagyományőrzés állt, ezt a vonalat képviselte a népi iparművészeti vásár is, azonban

mindezek mellett a cél az volt, hogy a lehető legnevesebb régizenei és népzenei előadóművészeket is elhozzuk a fesztiválra.

A

vendégek elsőként a Maszk Bábszínház történelmi bábelőadását tekinthették meg, majd a középkori zenét játszó Hollóének Hungarica nagy sikerű fellépése következett. Nagy öröm volt számunkra, hogy Szalóki Ági is elfogadta meghívásunkat, és egy remek gyermekkoncerttel örvendeztette meg a családosokat. A Királyfeszt első napját az Agócs Gergely és Pál István „Szalonna” fémjelezte Fonó Zenekar népzenei koncertje zárta, amelyre több százan voltak kíváncsiak.

V

asárnap újra benépesült a Királydomb, a fellépők között ott volt a Cimbaliband és a Tabulatúra régizene együttes, akik kitűnő hangulatot varázsoltak a középkori magyar országgyűlések színhelyén. Sokan voltak kíváncsiak Waszlavik Gazember László népzenei koncertjére is, amellyel véget is ért az első ízben megrendezett Királyfeszt.

A

A Királyfeszt idejére a domb aljában felépült egy középkori sátortábor, ahol a közönség legnagyobb örömére az Emese Várispánság Népe korhű viseletbe öltözött hagyományőrzői újra életre keltették a középkori rákosmezei országgyűlések világát. Ugyancsak a legnépszerűbb állandó programok közé tartozott az íjászat, a nem csak gyerekeknek való középkori játékok, a malacsütés és az állatsimogató.

A hagyományőrzők mindkét nap délutánján a királyi sátor előtt felidézték a Hunyadi Jánost kormányzóvá választó 1446-os rákosmezei országgyűlés legfontosabb pillanatait,

amire a látogatók felsereglettek a Királydombra.

Szinte minden látogató elzarándokolt a Királydombot ékesítő rekonstruált középkori királyi sátorhoz, amely előtt olykor hosszú sor kígyózott. A 70 négyzetméter alapterületű építményben Foltán László és Janek György magángyűjtők felajánlásából Mátyás király halotti pajzsának és kálváriájának hiteles másolatát is megtekinthették a látogatók. Itt egy fotópont segítségével

a látogatók a király trónusában ülve fényképet készíttethettek magukról, ami a Királyfeszt többi programjához hasonlóan ingyenes volt.

Akik eljöttek a Királyfesztre, láthatták a Patrióták által készített Ősök és hősök produkciót, amely tíz történelmi ismeretterjesztő kisfilmen keresztül mutatja be a magyar történelem sorsfordító korszakait. A közreműködők jóvoltából a pozsonyi csatától az 1956-os szabadságharcig tartó tíz korszakot megelevenítő hagyományőrzők is jelen voltak a forgatagban.

Külön öröm számunkra, hogy a résztvevők derékhadát a budapesti fiatal családosok adták,

így bebizonyosodott, hogy a fővárosban is van igény a nemzeti hagyományok éltetésére. A közönség elégedettségét jól tükrözi, hogy nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, a látogatók azt szeretnék, ha a Királyfeszt hagyománnyá válna, és azt a Patrióták jövőre is megrendeznék.

Mintegy négyezer látogató volt a fesztiválon, ami a szervezői várakozásokat lényegesen meghaladta. A Királyfesztnek köszönhetően

nagyon sokan érezhették át, hogy a rákosmezei Királydomb olyan különleges színfoltja az országnak, amelyet meg kell őriznünk a jövő nemzedékeknek.

A jövőben közzé fogjuk tenni egyesületünk honlapján azokat a felvételeket, amelyek a kétnapos fesztiválon készültek.

Nézze meg kisfilmünket

A Patrióták augusztus 20-án animációs kisfilmet készített a rákosmezei Királydomb történetéről.